学部・大学院区分学部
科目区分理系教養科目
Liberal Education Courses in Natural Sciences
科目名 【日本語】バイオテクノロジー
科目名 【英語】Biotechnology
主担当教員 【日本語】岩崎 雄吾
IWASAKI Yugo
主担当教員 【英語】IWASAKI Yugo
単位数2
開講期・開講時間帯Ⅳ 金曜日 1時限
IV Fri 1


本授業の目的およびねらい
本授業科目は,自然科学系分野の諸現象について,それらの諸現象を学際的,総合的に分析,把握する能力を育むとともに,他の学問分野との関連性について理解することが目的である。
本授業のねらいは、発酵工学、遺伝子工学、細胞工学、発生工学などのバイオテクノロジーの原理や方法論ならびに応用について理解すること、およびバイオテクノロジーの過去から現在にいたる発展を理解しその未来を展望することである。
教科書・テキスト
特になし
注意事項
特になし
本授業に関する参照Webページ
担当教員からのメッセージ
高校で生物の履修がなくても理解しうるよう講義を工夫するが、出席者の方も用語・配布プリントの復習などは積極的に行なっていただきたい。

This course provides students with the skills required to analyze and understand phenomena in the field of natural sciences in an interdisciplinary, comprehensive fashion that promotes an understanding of their relationships to other fields of study.

The objectives of this course are to understand the basic principles, methodologies and applications of Biotechnology including Fermentation Engineering, Genetic Engineering, Cell Engineering, Developmental Engineering. Also the course aims at understanding the development of biotechnology from the past to the present and to look into the future.