時間割コード3400901
科目区分Ⅰ類科目
Type 1 Subjects
科目名 【日本語】農業食料社会学
科目名 【英語】Sociology of Agriculture and Food
コースナンバリングコードENV316068J
担当教員 【日本語】立川 雅司 ○
担当教員 【英語】TACHIKAWA Masashi ○
単位数2
開講期・開講時間帯春 金曜日 4時限
Spring Fri 4
対象学年1年
1
授業形態講義
Lecture
専攻
社会環境学専攻
Department of Social and Human Environment


授業の目的 【日本語】
【授業の目的】
食と農は、最も身近な存在であるがゆえに、現代社会が抱える様々な課題を映し出している。本授業では、食と農のグローバル化が進む中で生じている様々な変化とその対抗的動きについて、これらをどのように社会学的観点から理解できるか、またその社会経済文化的意義について概説する。受講者数に応じて文献購読を組み合わせる。

【到達目標】
農業および食料をめぐる新たな変化とその背景について理解を深めると共に、これらの現象について社会学的観点から理解し、持続可能なフードシステムを展望できるようにする。

【該当DP】DP1
授業の目的 【英語】
【授業の目的】
Agriculture and food are now attracting wider public attention. As a newly developed sociological field, I would like to review sociology of agriculture and food through focusing on various changes, such as globalization and counter-movement, scientization of farming, standardization of food, and so on. Reading session would be included depending on the number of students.

【到達目標】
Students are expected to understand various aspects of agriculture and food from the sociological viewpoints, and cast their own critical views toward the future vision for more sustainable food system.

【該当DP】DP1
到達目標 【日本語】
到達目標 【英語】
授業の内容や構成
【授業の構成】
(1)農業食料社会学とは
・農村社会学に対する批判と政治経済学的観点の形成
・食の社会学における古典理論
(2)食と農のグローバル化とその帰結
・アグリビジネスにおけるグローバル化とその源泉
・グローバル化の帰結:商品化と金融化
(3)近代科学技術の展開と科学技術社会論
・バイオテクノロジーとその展開
・近代科学技術に対する市民的評価
(4)食の標準化とその対抗運動
・食と農の工業化とその歴史的源泉
・マクドナルド:グローバル化とローカル化
(5)都市における食と農の新たな可能性
・都市食料政策と食市民
・消費される農村

【授業時間外学習の指示】
次回取り上げる文献を各授業前に読み、論点を整理しておくこと。また次回に備えて復習をすること。
【授業の構成】
(1) What is Sociology of Agriculture and Food?
Keywords: rural sociology, political economy, sociology of food

(2) Globalization of Agri-Food System and its Consequences
Keywords: agribusiness, commoditification, financialization

(3) Science/Technology and Society in Agriculture
Keywords: biotechnology, participatory technology assessment, genome editing

(4) McDonaldization and Counter-Movement
Keywords: industrial food, globalization and localization

(5) Urban Food and Agriculture
Keywords: urban food policy, food citizen, consuming the rural

【授業時間外学習の指示】
Prepare class by reading assigned papers and other relevant materials.







履修条件・関連する科目
成績評価の方法と基準
授業への出席、および授業内容への積極的関与の姿勢があるかどうか、また数回課すレポートから総合的に判断する。
Grading is based on short reports and active participation into the class.
教科書
教科書は特に指定しない。参考書・参考文献については、授業の中で適宜指示する。
Detailed information regarding reading materials is provided in the class.
参考書
参考書は適宜授業中に指示する。社会学とその関連分野、とくに農村社会学、環境社会学、科学技術社会論などにも触れるので、これらの分野に関しても学んでほしい。

授業時間外の質問は、授業終了後(金曜5限)に研究室で受け付けます。
Relevant literature will be mentioned in the class. Students are expected to learn closely related fields within sociology, such as rural sociology, environmental sociology, science/technology/society.

Questions will be opened after the class in the office.
課外学習等(授業時間外学習の指示)
注意事項
授業言語 (資料)
日本語のみ
Japanese only
授業言語 (口頭)
日本語のみ
Japanese only
英語の質問への対応
Available
授業開講形態等
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置