学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
学部
科目区分
Course Category
基礎セミナー
First Year Seminar
科目名 【日本語】
Course Title
基礎セミナーB
科目名 【英語】
Course Title
First Year Seminar B
使用言語
Language Used in the Course
日本語
テーマ(基礎セミナーのみ)
Theme of First Year Seminar(First Year Seminar Only)
キッチンバイオケミストリー
担当教員 【日本語】
Instructor
岩崎 雄吾 ○
担当教員 【英語】
Instructor
IWASAKI Yugo ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅱ 木曜日 5時限
II Thu 5


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
読む」「書く」「話す」という基礎的な分野の能力を、幅広い知的訓練を通して養うとともに、真理の追求とその活動の面白さの両方を身につけることを目的としています。
本ゼミのメインテーマは「キッチンバイオケミストリー」である。私たちの生活の中で食品生産を支える様々な技術や原理を理解することを目的としています。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course is designed to develop students' capabilities in the basic disciplines of reading, writing, and speaking through wide-ranging intellectual training and to help students learn both how to pursue truth and how interesting such an activity can be.
The main topic of this seminar is "Kitchen Biochemistry". The objectives of this course are to understand various technologies underlying food production in our daily life.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
乳酸菌、納豆菌、酵母を扱うことで、発酵による食品製造の原理および食品衛生の概念が理解できる。
タンパク質の塩析や重曹の熱分解などの化学反応による食品加工の原理が理解できる。
食品に関するトピックを調べるとで、製造、栄養や流通などの食品分野全般の理解を深める。
調べた内容を発表しプレゼンテーション技術を習得する。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
To be able to understand the principles of fermentative food production and the concept of food hygiene by working with lactic acid bacteria, natto bacteria, and yeast.
Understand the principles of food processing by chemical reactions, such as protein salting out and thermal decomposition of baking soda.
To deepen their understanding of the overall food field, including manufacturing, nutrition, and distribution, by researching topics related to food.
To acquire presentation skills by presenting the contents of their research
教科書
Textbook
必要に応じて授業で示す。
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
授業の都度、扱ったテーマの復習およびテーマに関する発展的な学習を行うこと。
また、授業の終わりには次回のテーマやキーワードを提示するので、各自予習すること。
今やインターネットでいくらでも情報は入手できる。教員が示すのは学習のきっかけだけである。
注意事項
Notice for Students
個々の学生の専門性は問わない。好奇心旺盛な学生を歓迎する。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
https://office.ilas.nagoya-u.ac.jp/2021-fall-implementation/