学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
学部
科目区分
Course Category
理系基礎科目
Basic Courses in Natural Sciences
科目名 【日本語】
Course Title
化学基礎Ⅰ
科目名 【英語】
Course Title
Fundamentals of Chemistry I
使用言語
Language Used in the Course
日本語
担当教員 【日本語】
Instructor
ジンチェンコ アナトーリ ○
担当教員 【英語】
Instructor
ZINCHENKO Anatoly ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 金曜日 4時限
I Fri 4


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
本授業科目は、自然科学系分野の学問体系を認識するとともに、自主的判断能力を培うことが目的である。バイオサイエンスを目指す学生を対象にした、基礎的な有機化学と物理化学の講義を行なう。有機化学では、有機化合物の基本構造、化学結合、性質、反応を学び、糖類やタンパク質等を例にして実際の生活においてどのように位置づけられているかを考える。物理化学では、化学反応におけるエネルギーのやりとり、化学反応の自発的な進行方向と化学平衡および化学反応速度について学ぶ。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
The purpose of this class is to recognize the academic system in the field of natural science and to cultivate the ability to make independent judgments. Lectures on basic organic chemistry and physical chemistry for students aiming for bioscience. In organic chemistry, we will study the basic structure, chemical bonds, properties, and reactions of organic compounds, and consider how they are positioned in real life by taking sugars and proteins as examples. In physical chemistry, you will learn about the exchange of energy in chemical reactions, the spontaneous direction of chemical reactions, chemical equilibrium, and chemical kinetics.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
授業終了時に学生が物質とその変化について有機化学および物理化学の基本的な概念を理解することは本授業の目標である。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
Courses designed to promote an understanding of the study of natural sciences and to foster independent decision-making capabilities.
教科書
Textbook
1. 齋藤勝裕 「ステップアップ大学の有機化学」、裳華房(2011年)、ISBN 978-4-7853-3082-8
2. 林久夫・齋藤勝裕 「ステップアップ大学の物理化学」、裳華房(2014年)、ISBN 978-4-7853-3080-4
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
授業はテキストやスライドに関連した練習問題を解くかたちで進める。
注意事項
Notice for Students
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
https://office.ilas.nagoya-u.ac.jp/2021-spring-implementation/