学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
学部
科目区分
Course Category
理系教養科目
Liberal Education Courses in Natural Sciences
科目名 【日本語】
Course Title
食と農の科学
科目名 【英語】
Course Title
Science of Food and Agriculture
使用言語
Language Used in the Course
日本語
担当教員 【日本語】
Instructor
土井 一行 ○
担当教員 【英語】
Instructor
DOI Kazuyuki ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 火曜日 1時限
I Tue 1


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
本授業科目は,自然科学系分野の諸現象について,学際的,総合的に分析,把握する能力を育むとともに,他の学問分野との関連性について理解することが目的である。
 本講義では、人類の食を支える農が、これまでにどのような発達過程をたどり、現状がどうなっているのかを理解する。それをもとに、家畜や作物の生産現場で活用されている手法に関して理解を深める。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
At the end of the course, participants are expected to understand the development process and the current status of agriculture that supports the food of mankind. Also, to deepen the understanding of the methods and techniques used in livestock and crop production sites.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
講義を通じ、生産現場での問題点を見出し科学的に解決したり、より専門的な研究を進めたりするための基盤的能力を身につける。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
Students will acquire the basic ability to identify and solve problems at the production site scientifically, and to advance more specialized research.
教科書
Textbook
教科書は指定しない。毎回の授業資料はNUCTにて配布する。
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
講義内容について受講後,ノート等で自分なりに整理しておくこと。
注意事項
Notice for Students
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
https://office.ilas.nagoya-u.ac.jp/2021-spring-implementation/