学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
理学部
時間割コード
Registration Code
0653920
科目区分
Course Category
専門基礎科目
Basic Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
基礎生化学Ⅱ
科目名 【英語】
Course Title
Introduction to Biochemistry II
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
清水 貴史 ○ 井原 邦夫
担当教員 【英語】
Instructor
SHIMIZU Takashi ○ IHARA Kunio
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 水曜日 3時限
Spring Wed 3
授業形態
Course style
講義
Lecture
学科・専攻
Department / Program
生命理学科
必修・選択
Compulsory / Selected
選択必修


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
生化学の基礎として、生体を構成する分子の種類とそれらの基本的な働きを理解する。特に、生物体において重要な機能を担っているタンパク質について、その構成単位であるアミノ酸の性質から理解を進め,タンパク質の階層的構造(1次~4次構造)を理解する。タンパク質の高分子化学物質として性質を機能と関連づけて理解し、タンパク質分子を分離、解析する方法を学ぶ(基礎生化学II a)。その上で、触媒としての酵素を化学反応速度論(基質分子との結合、作用、解離)の観点から理解して、代謝システムを理解するための基礎を作る。最後に、光合成という生命現象をタンパク質複合体あるいはタンパク質と生体膜の秩序的構造複合体として理解する(基礎生化学IIb)。
 The aim of this class is to understand the types of molecules that make up living organisms and their basic functions as the basis of biochemistry. In particular, for proteins that play an important role in living organisms, understanding will be promoted from the properties of amino acids, and expanded to the hierarchical structure (primary to quaternary structures) of proteins. You will understand the properties of proteins as macromolecular chemicals in relation to function, and learn how to separate and analyze protein molecules (Basic Biochemistry IIa). In addition, you will understand the enzyme as a catalyst from the viewpoint of chemical reaction kinetics (binding, action, and dissociation with substrate molecules), and create the basis for understanding the metabolic system. Finally, you will understand photosynthesis as an example of a protein complex or an ordered structural complex of a protein and a biological membrane (Basic Biochemistry IIb).
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN))
この授業では、受講者が授業を完了したときに、以下の知識を身につけていることを目標とする。
1.生体を構成する化学物質に関する基礎的な知識
2.タンパク質を構成するアミノ酸の種類と性質
3.タンパク質の階層性(一次構造から三次構造)に関する知識
4.酵素の触媒としての性質
5.酵素の基本的な反応速度論
6.光合成に関する基本的な知識
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
授業の内容や構成
Course Content / Plan
ヴォート基礎生化学(第5版)の以下の章の内容を各担当者が解説する
基礎生化学IIa
2章.水の性質 p14~p26
4章.アミノ酸 p51~p61
5章.タンパク質の一次構造 p62~p83
6章.タンパク質の三次構造 p84~p117
19章.光合成 p416~p439

基礎生化学IIb
7章. タンパク質の機能:ミオグロビンとヘモグロビン p118~p132
11章.酵素触媒 p216~p241
12章.酵素の反応速度論 p242~p264
履修条件
Course Prerequisites
高校レベルの物理、化学の知識を前提とする。
The class will be held in Japanease.
関連する科目
Related Courses
基礎生化学I,III
基礎遺伝学
基礎生物物理学
基礎生理学
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
この基礎生化学IIは、基礎生化学IIa, IIbから構成される。詳細は、それぞれのシラバスを参照すること。出席(授業中に行う小テストも含む)、宿題、最終テストを総合して評価する。
不可(F)と欠席(W)の基準
Criteria for "Fail (F)" & "Absent (W)" grades
参考書
Reference Book
授業中に逐次紹介する。
教科書・テキスト
Textbook
ヴォート基礎生化学 第5版(東京化学同人)
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
注意事項
Notice for Students
タンパク質の立体構造は、基礎遺伝学や基礎生物物理学でも学習するので、X線やNMRによる構造解析の部分は、そちらで学習する。また、光合成の生理学的側面は基礎生理学で学習する。
他学科聴講の可否
Propriety of Other department student's attendance
他学科聴講の条件
Conditions for Other department student's attendance
学習意欲があり、高校程度の物理、化学の知識があれば聴講してもよい。
レベル
Level
キーワード
Keyword
履修の際のアドバイス
Advice
授業開講形態等
Lecture format, etc.
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)