学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農・博前
時間割コード
Registration Code
2924005
科目区分
Course Category
B類
Category B
科目名 【日本語】
Course Title
酵素学特論1
科目名 【英語】
Course Title
Enzymology 1
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
吉村 徹 ○
担当教員 【英語】
Instructor
YOSHIMURA Tohru ○
単位数
Credits
1
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春2期 金曜日 5時限
Spring2 Fri 5
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style



授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
本講義では、(1)酵素反応の基本原理、(2)酵素の構造と機能、(3)酵素の反応機構と補酵素の役割、(3) 酵素の応用、について学び、この分野における高い専門性を身につけることを目的とする。酵素学特論2とは内容が異なる。なお本講義は英語行う。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The goals of this course are to
(1) Understand basic principles of enzymatic reactions.
(2) Understand basic properties of enzymes and coenzymes.
(3) Obtain knowledge about the applications of enzymes.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
本講義を通して、化学反応の物理化学的原理や酵素を含む触媒の構造と機能を学び、酵素が関わる生命現象を正しく理解するとともに、酵素を様々な分野で応用する手法を身につける。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
授業の内容や構成
Course Content / Plan
Physicochemical principles of enzymatic reactions 1
Physicochemical principles of enzymatic reactions 2
Reaction mechanisms of enzyme and coenzyme 1
Reaction mechanisms of enzyme and coenzyme 2
Reaction mechanisms of enzyme and coenzyme 3
Enzyme kinetics
Enzymology of vitamin B6 enzymes relating to amino acid metabolism 
Application of Enzymes
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
Nothing special
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
Evaluate each lesson by attendance and short reports.
教科書・テキスト
Textbook
Instructor will distribute prints.
参考書
Reference Book
Biochemistry 4th Ed.by Donald Voet , and Judith G. Voet (John Wiley & Sons Inc)
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
Basic knowledge of chemistry is required.
使用言語
Language Used in the Course
授業開講形態等
Lecture format, etc.
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)