学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農・博前
時間割コード
Registration Code
2923006
科目区分
Course Category
C類
Category C
科目名 【日本語】
Course Title
動物生産学特論
科目名 【英語】
Course Title
Animal Production Science
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
大蔵 聡 ○ 森田 康広 松山 秀一
担当教員 【英語】
Instructor
OHKURA Satoshi ○ MORITA Yasuhiro MATSUYAMA Shuichi
単位数
Credits
1
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋1期 火曜日 1時限
Fall1 Tue 1
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style



授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
家畜生産技術に関する専門知識を習得し、畜産業における高い専門性と国際性を身につけることを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
To achieve the efficient production of farm animal resources, it is important to understand the regulatory mechanisms of physiological functions in domestic animals. In this course, students learn the basics of physiology/nutrition science/behavioral physiology and consider how to apply such basic knowledge for animal production, especially for domestic ruminants. Students who take the course read books/reviews/papers regarding the farm animal production in turns, present the contents in summary and discuss about it. In particular, this lecture focuses on livestock industries in the Southeast Asia and issues on domestic animal farming in tropical area.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
動物資源の効率的生産のためには、家畜本来がもつ生理機能を理解し、その能力を有効に利用することが重要である。本講義では、産業家畜として反芻動物を取りあげ、反芻動物を対象とした生理学、栄養学および行動学の基礎的な知識を学び、生産技術への応用を考える。これらの知識を英語で書かれた教科書を通じて理解する能力を養うため、参加者全員で当該教科書を輪読し、担当となった章を要約して解説する。本講義では、東南アジアの熱帯地域における畜産業(特に酪農)に焦点をあてることにより、熱帯地域特有の課題を先進国の畜産業と比較して理解し、国際的視野から畜産学のおかれている現状を俯瞰する力を身につける。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
授業の内容や構成
Course Content / Plan
1.熱帯地域の畜産業のイントロダクション
2.担当章の要約と発表1
3.担当章の要約と発表2
4.担当章の要約と発表3
5.担当章の要約と発表4
6.担当章の要約と発表5
7.熱帯地域の畜産業における課題の理解
8.まとめ
1. Introduction of livestock industries in the tropical area.
2. Wrap-up and presentation of each chapter of the text 1
3. Wrap-up and presentation of each chapter of the text 2
4. Wrap-up and presentation of each chapter of the text 3
5. Wrap-up and presentation of each chapter of the text 4
6. Wrap-up and presentation of each chapter of the text 5
7. Issues on domestic animal farming in tropical area
8. Summary
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
特になし
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
毎回の授業への取り組みおよび発表・討論への参加態度などを総合的に評価する。
家畜生産技術に関する基本的な概念や用語を正しく理解し、適切に説明できること、熱帯地域における酪農が抱える課題について理解していることを合格の基準とする。
教科書・テキスト
Textbook
初回の講義で周知する。
参考書
Reference Book
講義において適宜紹介する。
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
毎回の授業前に教科書の指定箇所を読んでおくこと。
使用言語
Language Used in the Course
授業開講形態等
Lecture format, etc.
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)