時間割コード
Registration Code
3400525
科目区分
Course Category
Ⅰ類科目
Type 1 Subjects
科目名 【日本語】
Course Title
経済地理学
科目名 【英語】
Course Title
Economic Geography
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
ENV316061J
担当教員 【日本語】
Instructor
伊賀 聖屋 ○
担当教員 【英語】
Instructor
IGA Masaya ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋 水曜日 1時限
Fall Wed 1
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style
講義
Lecture


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
経済地理学は、グローバルな空間における資源・経済活動の偏在に関心を寄せる学問領域である。この授業では、経済地理学の基礎的な視点や概念を学ぶとともに、グローバルな経済変動や環境問題を背景とした今日の経済地理に対する理解を深めることを目的とする。【DP1】
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
Economic geography is the study of the unequal distribution of resources and economic activity in the
global space. This course will introduce the key concepts and perspectives on economic geography, and provide a better understanding of contemporary economic geographies in the context of global economic changes and
environmental challenges.[DP1]
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
この授業では,受講者が以下の知識・能力を身につけることを目標とする。
1)経済地理学の基礎的な視点と概念を理解することができる。
2)地理的な不均等発展のメカニズムを包括的に理解することができる。
3)人間の諸活動と関連した経済や環境をめぐる問題について批判的に検討することができる。
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
Upon successful completion of this course, students will be able to:
1. Understand the concepts and basis of economic geography.
2. Understand the cause of uneven geographical development.
3. Critically discuss a range of current economic and environmental issues.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
本授業は、主に以下の三つのテーマから構成される。
1)経済地理学の主要概念
⽴地、集積の経済、不均等発展、知識経済
2)グローバル化と経済活動
グローバル化、多国籍企業、新産業空間、イノベーティヴ・ミリュ
3)グローバル化と環境
食料供給体系、産業化、オルタナティヴ・フードネットワーク、フェアトレード
The content is divided into three broad themes:
1. Key concepts in economic geography
Location, Agglomeration economies, Uneven development, Knowledge economy
2. Globalization of economic activities
Globalization, Multinational corporation, New Industrial Spaces, Innovative milieu
3. Globalization and environment
Food supply chain, Industrialization, Alternative food network, Fair trade
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
特になし。
None
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
中間レポート(50点)と期末レポート(50点)により評価する。100点満点中60点以上を合格とする。
レポートについては、授業で扱った内容について正しく理解していることを合格の基準とする。
Midterm paper (50%) and term paper (50%)
教科書
Textbook
担当教員が作成した資料を授業中に配布する。
Handout is distributed.
参考書
Reference Book
経済地理学会編(2018)『キーワードで読む経済地理学』原書房
Morgan, K., Marsden, T. and Murdoch, J. (2006) “Worlds of food: place, power, and provenance in the food chain”, Oxford University Press, New York.
The Japan Association of Economic Geography eds. (2018) “Keywords in Economic Geography” (Harashobo)
Morgan, K., Marsden, T. and Murdoch, J. (2006) “Worlds of food: place, power, and provenance in the food chain”, Oxford University Press, New York.
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
必要に応じて授業で示す。
Please conform to the latest information provided by the instructor on the first day of the class.
注意事項
Notice for Students
特になし。
None
授業言語 (資料)
Language(s) for Materials
日本語のみ
Japanese only
授業言語 (口頭)
Language(s) for Instruction & Discussion
日本語のみ
Japanese only
英語の質問への対応
English Question
Available
授業開講形態等
Lecture format, etc.
対面授業と遠隔授業(TeamsもしくはZoomを用いた双方向授業)の併用。

※履修登録後に授業形態等に変更がある場合には、NUCTの授業サイトで案内します。
Face-to-face learning and distance learning (online classes).

* If there is a change in the class form,etc. after registration, we will guide you on the NUCT class site.
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)