学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
学部
時間割コード
Registration Code
0011305
科目名 【日本語】
Course Title
地理学
科目名 【英語】
Course Title
Geography
使用言語
Language Used in the Course
日本語
担当教員 【日本語】
Instructor
髙橋 誠 ○
担当教員 【英語】
Instructor
TAKAHASHI Makoto ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 月曜日 3時限
I Mon 3


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
わたしたちの食べものは、どこで生産され、だれの手を経て運ばれてくるのか。現代社会では、この生活の基本にかかわることが容易に想像しがたい。グローバル化として指摘されるように、わたしたちの食生活は地球上の様々な場所の人たちの営みによって支えられ、また、それらに影響を与えている。この授業では、こうした現代の複雑な食料の生産や流通の仕組みを、地域・場所・環境といった地理学の重要概念の修得を通して総合的に理解するとともに、自身の暮らし方を省みる学問的な思考力を養う。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course provides for participating students to understand the basic knowledge of geography approaches and to discuss the key issues of contemporary human life based on geographies of food as case studies.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
社会科学のアプローチの特徴を地域・場所・環境といった地理学的概念を用いて説明でき、現代生活の特徴や問題点について事例を挙げて論考できるようになることを目標とする。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
Participating students are expected to acquire the explanations about the features of geographical approaches to discuss an alternative life-style that they for themselves consider based on their understandings.
教科書
Textbook
必要に応じて講義で示す
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
参考書を使った授業時間の半分程度の予習と、授業時間と同程度の復習を必須とする。詳細は初回授業時の説明する。
注意事項
Notice for Students
授業内容の詳細、参考書、その他の履修に当たっての注意事項などについては、初回授業時に説明する。それゆえ、初回の欠席者は、原則として履修を認めない。なお、実施方法(対面または同時双方向型遠隔)は、「授業開講形態等」のお知らせ、または、NUCTの授業サイトで案内する。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
https://office.ilas.nagoya-u.ac.jp/2022-spring-course-time-table/