学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
学部
科目名 【日本語】
Course Title
微生物の科学
科目名 【英語】
Course Title
Science of Microorganisms
使用言語
Language Used in the Course
日本語
担当教員 【日本語】
Instructor
浅川 晋 ○ 池田 素子
担当教員 【英語】
Instructor
ASAKAWA Susumu ○ IKEDA Motoko
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅳ 金曜日 1時限
IV Fri 1


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
本授業科目は,自然科学系分野の諸現象について,それらの諸現象を学際的,総合的に分析,把握する能力を育むとともに,他の学問分野との関連性について理解することが目的である。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course provides students with the skills required to analyze and understand phenomena in the field of natural sciences in an interdisciplinary, comprehensive fashion that promotes an understanding of their relationships to other fields of study.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
微生物学全般に関して基礎的な事項を学習し、小さな生命である微生物が地球環境と人間生活に密接に関わっていることを理解する。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
The objective of this course is to understand that microbes contribute greatly to the global environments and human life by learning the basics of general microbiology.
教科書
Textbook
「微生物学への誘い」(山中健生著、培風館、ISBN4-563-07767-4)
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
講義内容について,受講後教科書や配布プリント等で復習しておくこと。
注意事項
Notice for Students
受講者数によりますが,可能であれば週末に醸造・発酵関係の工場見学を3回程度実施します(費用自己負担)。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
池田素子先生と二人で担当します。
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
https://office.ilas.nagoya-u.ac.jp/files/kyoki/2022-COURSE-TIME-TABLE/03_0908-2022-fall_course_time_table_B.pdf