学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農・博前
時間割コード
Registration Code
2922007
科目区分
Course Category
C類
Category C
科目名 【日本語】
Course Title
農業経済学特論
科目名 【英語】
Course Title
Agricultural Economics
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
徳田 博美 ○ 竹下 広宣 三浦 聡
担当教員 【英語】
Instructor
TOKUDA Hiromi ○ TAKESHITA Hironobu MIURA Satoshi
単位数
Credits
1
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋1期 木曜日 5時限
Fall1 Thu 5
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style



授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
食料農業経済学に関する専門知識と関連手法を習得し、高い専門性を身に着けることを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The goal of this course are to understand the basic concepts of food and agricultural economics and their features obtain the simple economical analysis techniques.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
食料農業経済学に関する重要な概念と、その特徴が理解でき、基礎的な経済分析ができるようになる。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
Understand important concepts related to food and agricultural economics and their characteristics, and become able to perform basic economic analysis.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
1.農業経営学①
2.農業経営学②
3.農業経営設計手法
4.簿記会計
5.農業資源論
6.食料経済学①
7.食料経済学②
8.食料経済学③

Farm management theory 1
Farm management theory 2
Farm planning methods
Farm accounting
Agricultural resource management
Food economics 1
Food economics 2
Food economics 3
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
特になし
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
毎回の授業への取り組みとレポート試験により評価する。
教科書・テキスト
Textbook
適宜プリントを配布する。
参考書
Reference Book
随時紹介する。
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
授業後に配布したプリントを見直し、授業で説明した基本的概念や」分析手法の理解を深める。適宜、課題、練習問題を課す。
使用言語
Language Used in the Course
日本語(留学生がいる場合は英語を併用)
Japanese (If foreign students are in the class, English is used together)
授業開講形態等
Lecture format, etc.
対面授業
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)