時間割コード
Registration Code
3400466
科目区分
Course Category
Ⅰ類科目
Type 1 Subjects
科目名 【日本語】
Course Title
組織環境論2
科目名 【英語】
Course Title
Organizational Environment 2
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
ENV316002J
担当教員 【日本語】
Instructor
涌田 幸宏 ○
担当教員 【英語】
Instructor
WAKUTA Yukihiro ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋 火曜日 5時限
Fall Tue 5
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style
講義
Lecture


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
本授業の目的は、経営戦略論,経営組織論の分析視角を修得し、経営学の基礎的な概念を理解することである。これを通じて、企業経営の事例を分析し、調査研究を遂行するための能力を養う。本目的を達成するために、授業では、経営学の基礎的な文献を熟読し、討論を行う。【DP1】
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The objective of this class is to acquire an analytical perspective on business strategy and management organization theory, and to understand the basic concepts of business administration. In this lecture, students will develop the ability to analyze cases of corporate management and carry out research. In order to achieve this objective, the class will peruse and discuss the basic literature in business 【DP1】administration.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
企業理論をベースとして、経営戦略と経営組織のメカニズム、環境と組織とのダイナミクスを分析できるようになる。合わせて論理的思考能力を養うことができる。
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
1. Promoting theoretical analysis capability of the mechanism of corporate strategy and management organization. 2. Promoting theoretical analysis capability of dynamics between market environment and organization. 3. cultivating logical thinking capability through reading the fundamental paper.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
本講義では、持続可能な企業家活動に関する英語文献を読み、ディスカッションを行う。そのため、これらに関する高度な専門的な知識が予め要求される。

1. Exploring Value Creation in Sustainable Entrepreneurship
2. Sustainability-driven entrepreneurship: Principles of organization design
3. Toward a theory of sustainable entrepreneurship
4. Sustainable Entrepreneurship: A Convergent Process Model
5. An institutional logics approach to social entrepreneurship
6. Sustainability in entrepreneurship: A tale of two logics
7. Exploring Environmental Entrepreneurship
8. Social Bricolage
9.Effectuation, Causation, and Bricolage
In this course we will discuss by reading the English paper related on sustainable entrepreneurship. This course requires a high level of expertise related on these fields.

1. Exploring Value Creation in Sustainable Entrepreneurship
2. Sustainability-driven entrepreneurship: Principles of organization design
3. Toward a theory of sustainable entrepreneurship
4. Sustainable Entrepreneurship: A Convergent Process Model
5. An institutional logics approach to social entrepreneurship
6. Sustainability in entrepreneurship: A tale of two logics
7. Exploring Environmental Entrepreneurship
8. Social Bricolage
9.Effectuation, Causation, and Bricolage
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
履修条件は要さない。
No course requirements are required.
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
出席状況(10%)、講義態度(プレゼンテーションの内容、ディスカッションへの貢献度)(20%)、レポート課題(70%)を基に,総合点60点以上を合格とする。 
Attendance (10%), lecture attitude (content of presentation, contribution to discussion) (20%), and report assignment (70%). 
The score above or equal to 60 is required for credits.
教科書
Textbook
上記の論文を授業中に指示する。
The reading list will be announced in the class room.
参考書
Reference Book
授業中に適宜指示する。
The reading list will be announced as the occasion demands.
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
事前に、課題の英語文献を熟読する。
Read the assigned English literature in advance.
注意事項
Notice for Students
特になし。
None
授業言語 (資料)
Language(s) for Materials
日本語のみ
Japanese only
授業言語 (口頭)
Language(s) for Instruction & Discussion
日本語のみ
Japanese only
英語の質問への対応
English Question
不可
Not available
授業開講形態等
Lecture format, etc.
授業は対面で行う。
※履修登録後に授業形態等に変更がある場合には、NUCTの授業サイトで案内します。
Face-to-face class
* If there is a change in the class format, students will be notified on the NUCT class site.
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)