時間割コード
Registration Code
0012405
科目区分
Course Category
基礎セミナー
First Year Seminar
科目名 【日本語】
Course Title
基礎セミナー
科目名 【英語】
Course Title
First Year Seminar
使用言語
Language Used in the Course
日本語
テーマ(基礎セミナーのみ)
Theme of First Year Seminar(First Year Seminar Only)
日本と世界の作物生産と環境
担当教員 【日本語】
Instructor
近藤 始彦 ○
担当教員 【英語】
Instructor
KONDO Motohiko ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 火曜日 4時限
I Tue 4


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
少人数のセミナーの形式で,大学で学び研究するための最も基本的なスキル(コモン・ベーシック)としての読み(文献調査,考察,検討),書き(まとめ,報告書作成),話す(討論,発表)を中心とした多面的な知的トレーニングを行います。さらに「知の探究のプロセス」と「学問の面白さ」を学び,自立的学習能力を身につけることを目的としています。教員の研究分野に応じて多様なテーマが用意されています。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course is conducted in the form of a seminar with small groups. We will provide multifaceted intellectual training focused on reading (literature research, consideration, examination), writing (summary, report writing), and speaking (discussion, presentation) as the most basic skills (common basic) for learning and studying at university. Through this, our goal is to learn the "process of knowledge exploration" and "the fun of learning" and to acquire the independent learning ability. A wide variety of themes are prepared according to the research field of the instructors.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
食糧生産特に作物生産と環境について、自ら興味あるテーマについて調査、解析・発表し、討論を体験することで、問題を見出す力、考える力、共感する力、そして伝える力を身につける。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
Through the experience of researching, analyzing, presenting, and discussing topics of interest to yourself, especially crop production and the environment, students will acquire the ability to identify the problem, think deeply about, collaborate with, and communicate with others.
教科書
Textbook
なし。資料などを適宜配布する。
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
発表準備のための調査の他、テーマに関連する事項に興味をもって学習すること。
注意事項
Notice for Students
受講生自らの調査、発表、討論が中心の授業であるので、積極的に参加し、できる限り欠席しないこと。
履修を取りやめる場合は期限までに履修取り下げを申し出る必要がある。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
私たちの生活で最も身近で不可欠な食糧となる作物、特にイネとコメを例として、ともに歴史に学び、技術を多面的に考え、将来を描きながら、研究力を磨き、これからの研究生活への糧としてもらえればと思います。
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
B-3)対面授業科目(一部遠隔:同時双方向・オンデマンドの併用)
対面授業の場合の講義室は、時間割B表(名大ポータル>教養教育院ページ掲載)を確認すること。