学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農学部
時間割コード
Registration Code
0900847
科目区分
Course Category
専門科目
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
食糧生産管理学
科目名 【英語】
Course Title
Socioeconomic Science of Food Production
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
徳田 博美 ○
担当教員 【英語】
Instructor
TOKUDA Hiromi ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 木曜日 2時限
Spring Thu 2
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style
講義
Lecture


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
現在起きている食料、農業および環境に関する問題を理解し、その解決策を考える上で必要となる食料、農業および環境に関する社会経済学の基礎的概念を理解するとともに、食料、農業および環境が社会経済的持つ特性を学ぶことを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The purpose of this course is to learn the basic concepts of socioeconomics for food, agriculture and environment, and socio-economic characteristics of food, agriculture and environment that are needed to understand and think of solutions of the current problems of food, agriculture and environment.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
この授業では、受講者が授業終了時に、以下の知識、能力を身につけていることを目標とする。
1.食料、農業および環境に関する経済学を理解する上で必須の需要の価格弾力性および所得弾力性、外部経済などの基礎的概念を理解し、説明できる。
2.食料、農業および環境の社会経済的な特性を理解し、説明できる。
3.農協、農業保護政策など現在の食料、農業に関する重要な組織や制度を理解し、説明できる。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
The goal of this course is for the students to acquire the following knowledge and abilities at the end of the class.
1. Understand and explain basic concepts such as price elasticity and income elasticity of demand, and the external economy, which are essential for understanding economics related to food, agriculture and prefectural borders.
2. Understand and explain the socio-economic characteristics of food, agriculture and the environment.
3. Understand and explain the current important organizations and systems related to food and agriculture such as agricultural cooperatives and agricultural protection policies.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
授業計画
基本的に教科書に沿って、以下のようなスケジュールで講義する。
1.経済学と農業的世界
2.経済発展と農業
3.食料の需給と供給
4.農業生産と技術
5.限られた土地資源と地代
6.農業の経営組織
7.農業の市場
8.農産物貿易と比較生産費説
9.国際協定と農業保護政策
10.世界の人口と食料
11.食生活の成熟とフード・システム
12.農業の近代化
13.資源・環境と農業
14.日本農業と食料
15.まとめと評価
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
現在社会の食と農,農業・農村制度論,フードシステム論
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
定期試験60%,授業中に課す課題40%の比率で評価する(課題の回数によって多少の変更あり)。
到達目標を達成することを合格基準とする。
履修取り下げ制度を採用する。
教科書・テキスト
Textbook
荏開津典生・鈴木宣弘「農業経済学(第5版)」岩波書店
参考書
Reference Book
講義の中で随時紹介する。
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
教科書の該当箇所を事前に読んで、講義に臨むこと。
講義の後に各章末にある課題に取り組むこと。
使用言語
Language Used in the Course
授業開講形態等
Lecture format, etc.
対面授業
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)