授業の目的 【日本語】 Goals of the Course(JPN) | | 環境微生物を汚染物質の除去、汚染環境の修復、資源やエネルギーの生産や回収、環境低付加型物質生産といった化学・工学的に利用するために必要な基礎的な知見を学ぶことを目的とする。
本講義では、環境微生物の利用について自ら調べ、討論できる力が身につくことを達成目標とする。 |
|
|
授業の目的 【英語】 Goals of the Course | | Students learn methodology for applying microbial functions to removal and degradation of contaminants from waste, bioremediation, production and recovery of resources and energies, and green chemical production.
Through the class, students improve abilities for investigation, presentation and discussion. |
|
|
到達目標 【日本語】 Objectives of the Course(JPN)) | | 環境微生物を汚染物質の除去、汚染環境の修復、資源やエネルギーの生産や回収、環境低付加型物質生産といった化学・工学的に利用するために必要な基礎的な知見を学ぶことを目的とする。
本講義では、環境微生物の利用について自ら調べ、討論できる力が身につくことを達成目標とする。 |
|
|
到達目標 【英語】 Objectives of the Course | | Students learn methodology for applying microbial functions to removal and degradation of contaminants from waste, bioremediation, production and recovery of resources and energies, and green chemical production.
Through the class, students improve abilities for investigation, presentation and discussion. |
|
|
バックグラウンドとなる科目【日本語】 Prerequisite Subjects | | 生化学I、IIおよび微生物学の基礎知識があることが望ましい。 |
|
|
バックグラウンドとなる科目【英語】 Prerequisite Subjects | | Biochemistry, Microbiology, Bioprocess, Biotechnology |
|
|
授業の内容【日本語】 Course Content | | テキストの輪講形式または関連項目に関するレポートとする。 事前に教科書の内容を予習しておくこと。
1. 環境微生物とは
2. 環境微生物の役割と特徴
3. 環境微生物の解析
4. 環境微生物の進化と環境形成
5. 環境微生物が行う各種物質変換の実際
6.極限環境微生物
7.地球環境の激変と環境微生物のかかわり
8.微生物による有害物質除去・分解の原理
9.微生物による環境浄化・改善・修復の実際 I
10.微生物による環境浄化・改善・修復の実際 II
11.環境モニタリングと微生物
12.食料生産への微生物利用 I
13.食料生産への微生物利用 II
14.バイオエネルギーと微生物 I
15.バイオエネルギーと微生物 II
教科書の例題・章末問題などを自分で解くこと。また、数回のレポート課題を課すので、それを解いて提出すること。 |
|
|
授業の内容【英語】 Course Content | | 1. What are environmental microbes (EM)?
2. Functions and characteristics of EM
3. Analyses of EM
4. Evolution of EM and ecosystem formation
5. Chemical transformation by EM
6. Extremophile
7. Drastic change of earth environment and its relation to EM
8. Microbial degradation of toxic chemicals
9. Bioremediation I
10. Bioremediation II
11. Environmental monitoring and microbes
12. Application of microbe to food production I
13. Application of microbe to food production II
14. Biofuels I
15. Biofuels II
Students are expected to solve the questions in the end-of-chapter on their own. In addition, the reports about the contents of textbook should be solved and submitted. |
|
|
成績評価の方法と基準【日本語】 Course Evaluation Method and Criteria | | 環境微生物学および応用微生物学に関するレポートにより評価し、60点以上を合格とする。 |
|
|
成績評価の方法と基準【英語】 Course Evaluation Method and Criteria | | Submission of Report about environmental microbiology and applied microbiology. |
|
|
履修条件・注意事項【日本語】 Course Prerequisites / Notes | | |
|
履修条件・注意事項【英語】 Course Prerequisites / Notes | | |
|
教科書【日本語】 Textbook | | 久保 幹・森崎久雄・久保田謙三・今中忠行著 「環境微生物学」 化学同人 |
|
|
教科書【英語】 Textbook | | Motoki Kubo et al. [Environmental microbiology] ISBN 9784759814620 |
|
|
参考書【日本語】 Reference Book | | |
|
参考書【英語】 Reference Book | | |
|
授業時間外学習の指示【日本語】 Self-directed Learning Outside Course Hours | | 指定した教科書の各回の講義内容に関連する部分を、事前に読んで予習しておくこと。
|
|
|
授業時間外学習の指示【英語】 Self-directed Learning Outside Course Hours | | Students are required to read and prepare for the lectures in the designated textbooks in advance. |
|
|
使用言語【英語】 Language used | | |
|
使用言語【日本語】 Language used | | |
|
授業開講形態等【日本語】 Lecture format, etc. | | 教科書の各章について、学生ごとに担当を割り当て、その章の内容について発表する。
|
|
|
授業開講形態等【英語】 Lecture format, etc. | | For each chapter of the textbook, students would be assigned for presentation to explain the contents of the chapter. |
|
|
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】 Additional measures for remote class (on-demand class) | | |
|
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】 Additional measures for remote class (on-demand class) | | |
|