学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
工・博後
時間割コード
Registration Code
4821334
科目区分【日本語】
Course Category
専門科目
科目区分【英語】
Course Category
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
計算物性工学セミナー2D
科目名 【英語】
Course Title
Seminar on Computational Condensed Matter Physics 2D
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
CHAVAS Leonard michel gab ○ 千見寺 浄慈 寺田 智樹
担当教員 【英語】
Instructor
CHAVAS Leonard michel gabriel henri ○ CHIKENJI George TERADA Tomoki
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋集中 その他 その他
Intensive(Fall) Other Other
授業形態
Course style
セミナ-
Seminar
学科・専攻【日本語】
Department / Program
応用物理学専攻
学科・専攻【英語】
Department / Program
Department of Applied Physics
必修・選択【日本語】
Required / Selected
必修・選択【英語】
Required / Selected


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
生体分子の物性(構造、ダイナミクス、機能)を原子および分子間相互作用のレベルで理解すると同時に、物理学的な概念と手法を応用して、新規な現象についての研究を行い、発表する方法を習得することを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
In this class, students will understand the physical properties (structure, dynamics, function) of biomolecules at the level of atomic and intermolecular interactions, and at the same time, learn the methods to conduct and publish research on new phenomena by applying physical concepts and methods.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN))
履修によって学生は以下のような研究のための基礎力を習得することができる:
1.タンパク質の構造、機能について新しい現象に関する実験もしくは計算を実行できる。
2.タンパク質のダイナミクスや安定性に関して、新規な現象を理解し、説明できる。
3.新しいアイデアや試みを議論を通して発展させる創造力を身につける。
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
By taking this course, students will be able to acquire basic skills for research such as:
1. The ability to perform experiments or calculations on new phenomena regarding the structure and function of proteins.
2. The ability to understand and explain new phenomena regarding protein dynamics and stability.
3. The creativity to develop new ideas and attempts through discussions.
バックグラウンドとなる科目【日本語】
Prerequisite Subjects
生物科学、生物物理学、熱力学、統計力学
バックグラウンドとなる科目【英語】
Prerequisite Subjects
Biological Science, Biophysics, Thermodynamics, Statistical Physics
授業の内容【日本語】
Course Content
1.タンパク質の構造
2.タンパク質のダイナミクス
3.タンパク質の機能
4.タンパク質研究に必要な実験手法
5.タンパク質研究に必要な理論・計算手法
授業の内容【英語】
Course Content
1. Protein structure
2. Protein dynamics
3. Protein function
4. Experimental methods required for protein research
5. Theoretical and computational methods required for protein research
成績評価の方法と基準【日本語】
Course Evaluation Method and Criteria
セミナーにおける、口頭発表とそれに対する質疑応答より、目標達成度を評価する。
100点満点で60点以上を合格とする。
成績評価の方法と基準【英語】
Course Evaluation Method and Criteria
Achievement of the goals is evaluated equally by the presentations and discussions. Record more than 60/100 is qualified.
履修条件・注意事項【日本語】
Course Prerequisites / Notes
履修条件は要しない。
履修条件・注意事項【英語】
Course Prerequisites / Notes
There is no specific requirement.
教科書【日本語】
Textbook
適宜紹介する。
教科書【英語】
Textbook
To be designated.
参考書【日本語】
Reference Book
適宜紹介する。
参考書【英語】
Reference Book
To be designated.
授業時間外学習の指示【日本語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
発表の前に準備するとともに、セミナーの後には広く議論して理解を深めること。
授業時間外学習の指示【英語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
Prepare before the presentation and discuss widely after the seminar to deepen your understanding.
使用言語【英語】
Language used
使用言語【日本語】
Language used
授業開講形態等【日本語】
Lecture format, etc.
セミナーは対面のみで行う(変更がある場合には、別途案内する)。
授業開講形態等【英語】
Lecture format, etc.
Seminars are held on-site (Further changes may be announced, if any).
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】
Additional measures for remote class (on-demand class)
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】
Additional measures for remote class (on-demand class)