学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
文学部
時間割コード
Registration Code
0160433
科目区分
Course Category
専門科目
Specialized Courses
カリキュラム年度
Curriculum
2022年度入学以降
教育プログラム・分野・専門等
Major
共通選択科目
科目名 【日本語】
Course Title
留学生のための日本語Ⅱ(2022入学~)
科目名 【英語】
Course Title
Japanese for International Students II(From2022)
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
HUMCC2186J
担当教員 【日本語】
Instructor
GRIB Dina ○
担当教員 【英語】
Instructor
GRIB Dina ○
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 火曜日 4時限
Spring Tue 4
隔年開講
Biennial class
単位数
Credits
2
対象学年
Year
2年生以上
他学部生の受講の可否
Propriety of Other department student's attendance
授業形態
Course style
演習
Seminar
教職【入学年度】
Teacher's License
教職【教科】
Teacher's License
学芸員資格(該当の有無)
Curator's Qualifications
講義題目
Title


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
この授業では、日本文化や日本事情について日本語で学びます。生教材の利用することにより、また実生活で接しやすいと思われる課題に取り組んでもらうことにより、学習者が日常生活で必要とする語彙・文法・コミュニケーション能力を向上させることを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
This course employs a topic-based syllabus and aims to strengthen students’ vocabulary, grammar, and communicative skills through learning about selected aspects of Japanese society and culture and discussing these aspects in Japanese.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
(1)各テーマに関連する日本語の語彙・文法・事情についての基礎知識を身につける。
Acquire and widen the knowledge of vocabulary, grammar, and cultural aspects related to each topic.
(2)上記の言語知識を実生活の場面で応用できるようになる。
Become able to employ the grammatical and vocabulary knowledge in communication settings.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
In this class we employ a topic-based syllabus. We are going to strengthen the vocabulary, grammar, and communicative skills through learning deeper about selected aspects of Japanese society and culture. The course will be divided into six 2-session modules. First week of each module we will use a textbook material introducing the topic, related vocabulary and grammar. Second week of each module the students will be invited to deliver in class presentations, participate in discussions and familiarize themselves with real-life text, visual and audio materials. Sample topics for in-class presentations are Preparing a 旅のしおり brochure, Translation of a room posting and introducing your ideal room to live in, Introducing your home country to Japanese elementary school students, etc.

1. Introduction
2-3. 日本の食文化と名古屋飯
4-5. 日本の住居、部屋探しの文化
6-7. 学生生活:部活とアルバイトの文化
8-9. 学生生活:ゼミ旅行と合宿の文化
10-11. 伝統文化とポップカルチャー
12-13. 多文化共生社会への取組
14. Final presentations
15. Reflections and overall discussion

Please note that the topics above are tentative and subject to change depending on students’ interests.
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
There are no prerequisites for this course.
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
Active class participation: 15%
Assignments and tests: 60%
Final presentation: 25%
教科書・テキスト
Textbook
Course materials will be distributed in the class.
参考書
Reference Book
萩原稚佳子他(2005)『日本語上級話者への道』スリーエーネットワーク
桂島宣弘(2012)『留学生ための日本事情入門』文理閣
佐々木瑞枝『クローズアップ 日本事情15』ジャパンタイムズ出版
JASSO 日本語教育センター(2020)『知っていますか 日本のこと 学ぼう 話そう 日本事情』穂高書店
山内博之(2014)『新版 ロールプレイで学ぶ 中級から上級への日本語会話』凡人社
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
Students will be expected to prepare for in-class presentations and discussions regularly.
履修取り下げ制度(利用の有無)学部のみ
Course withdrawal
Absence without valid reason from 4 and more classes will be regarded as “Withdrawal”.
備考
Others
授業開講形態等
Lecture format, etc.
A-1)Face-to-face course (Only face-to-face classes)