授業の目的 【日本語】 Goals of the Course(JPN) | | 体内と体外の境界を形成する上皮組織は生体防御の最前線である。病原体や毒素、栄養素など体外の化学環境の変化に応じて生体が適切な行動応答を惹起するため、上皮組織には多様な化学感覚機能が備わっており、身体—脳連関の一つとして注目されている。そこで本集中講義では、代表的な上皮性化学感覚である味覚の分子細胞機構の最新知見を紹介するとともに、味覚研究に端を発して近年発見されつつある全身の上皮性化学感覚の機序と医学的意義を紹介する。また、上皮系から神経系への情報連絡に関わる新たな分子基盤についても概説する。講義を通じて、全身の上皮化学センシングを包括的に理解することを目指す。 |
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授業の目的 【英語】 Goals of the Course | | The lecture is delivered in Japanese. Epithelial tissue, serving as the interface between the body's internal and external environments, is at the forefront of host defense. This tissue possesses diverse chemical sensory functions to elicit suitable behavioral responses to changes in the external chemical environment, including exposure to pathogens, toxins, and nutrients. This highlights its role in the body-brain axis. The lecture series will introduce the latest findings on the molecular and cellular mechanisms of gustation, a traditional epithelial chemical sense. It will also cover the emerging field of epithelial chemical senses, increasingly identified through recent advancements in taste researche. Furthermore, the series will also provide an overview of the molecular basis of the epithelium—neuron communication. Audience will gain a thorough understanding of epithelial chemical sensing acoss the body. |
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到達目標 【日本語】 Objectives of the Course(JPN)) | | 受講者は、上皮組織における化学感覚の種類とそれぞれの分子細胞基盤、さらにはその研究方法を理解することが期待される。また、上皮性化学感覚研究がもたらす医薬品開発や食品開発へのインパクトを理解することが期待される。 |
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到達目標 【英語】 Objectives of the Course | | Participants are expected to gain an understanding of the types of chemical senses in epithelial tissue, their molecular and cellular bases, and the methodologies used in their study. Additionally, they are expected to comprehend the impact of research on epithelial chemical senses on the development of pharmaceuticals and food products. |
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授業の内容や構成 Course Content / Plan | | 各項目1~2コマずつ、計8コマを実施する。 ・上皮における多様な化学感覚 ・味覚研究の歴史と最新知見 ・味覚研究の医学的展開:全身管腔臓器の上皮性化学感覚 ・神経細胞—神経細胞間シナプスの構造と機能 ・上皮細胞—神経細胞間シナプスの構造と機能 ・上皮性化学感覚の脳内表象 |
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履修条件 Course Prerequisites | | |
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関連する科目 Related Courses | | |
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成績評価の方法と基準 Course Evaluation Method and Criteria | | 講義での議論への参加や、理解を確認するためのレポートに基づいて評価します |
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不可(F)と欠席(W)の基準 Criteria for "Fail (F)" & "Absent (W)" grades | | |
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参考書 Reference Book | | |
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教科書・テキスト Textbook | | |
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課外学習等(授業時間外学習の指示) Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours) | | |
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注意事項 Notice for Students | | |
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他学科聴講の可否 Propriety of Other department student's attendance | | |
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他学科聴講の条件 Conditions for Other department student's attendance | | 理学専門講義で要求される生物学の基本的な知識をもっていることが望ましい |
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レベル Level | | |
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キーワード Keyword | | |
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履修の際のアドバイス Advice | | |
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授業開講形態等 Lecture format, etc. | | |
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遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置 Additional measures for remote class (on-demand class) | | |
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