学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農学部
時間割コード
Registration Code
0913012
科目区分
Course Category
専門科目
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
生物有機化学
科目名 【英語】
Course Title
Bioorganic Chemistry
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
西川 俊夫 ○ 北 将樹 青井 啓悟 中川 優
担当教員 【英語】
Instructor
NISHIKAWA Toshio ○ KITA Masaki AOI Keigo NAKAGAWA Yu
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 月曜日 2時限
Spring Mon 2
対象学年
Year
3年
3
授業形態
Course style
講義
Lecture


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
3年
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
講義
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
この講義では、生物現象の理解に欠かせない、核酸、タンパク、糖鎖などの生体高分子や天然物(2次代謝産物)などの化学的性質を理解するために必要な基礎的知識について学ぶ。また、それらの研究手法である有機機器分析法とケミカルバイオロジーの基礎についても学ぶ。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
This course deals with the basis of organic chemistry knowledge necessary to understand the chemical properties of biopolymers such as nucleic acids, proteins, and sugar chains, and natural products (secondary metabolites), which are indispensable for understanding many biological phenomena. You will also learn basics of research methods such as organic instrumental analysis and chemical biology.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
本講義の到達目標は、(1)有機化学の基礎知識をつかって生物関連分子の化学的性質を理解すること、(2)その性質を使った生物・化学研究の手法の基礎を理解することにある。
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
The goals of this lecture are (1) to understand the chemical properties of organic molecules such as biopolymers small natural produts using basic knowledge of organic chemistry, and (2) to understand the basics of research methods for bioorganic chemistry area using those properties.
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
1. Basic Organic Chemistry (NISHIKAWA Toshio)
2. Nucleic Acids and Other Polymers (AOI Keigo)
3. Organic Spectroscopy and Introduction to Chemical Biology (KITA Masaki)
4. Secondary Metabolites (NAKAGAWA Yu)
(Each content consists of 2 or 3 classes)
教科書・テキスト
Textbook
Organic Chemistry I and II
参考書
Reference Book
Examination (70%), Attendance, Homework and Quiz (30%).
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
Organic Chemistry: Structure and Function, 7th Ed., K.P.C. Vollhardt and N.E. Schore, W.H. Freeman and Company, New York, 2018.
使用言語
Language Used in the Course
After the class, or through direct e-mail, TACT message
授業開講形態等
Lecture format, etc.
NISHIKAWA Toshio: nisikawa@agr.nagoya-u.ac.jp
KITA Masaki: mkita@agr.nagoya-u.ac.jp
AOI Keigo: aoi@agr.nagoya-u.ac.jp
NAKAGAWA Yu: yu@agr.nagoya-u.ac.jp
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)