学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
工・博前
時間割コード
Registration Code
2813505
科目区分【日本語】
Course Category
専門科目
科目区分【英語】
Course Category
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
生物化学工学
科目名 【英語】
Course Title
Biochemical Engineeing
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
本多 裕之 ○ 秋山 裕和 清水 一憲
担当教員 【英語】
Instructor
HONDA Hiroyuki ○ AKIYAMA Hirokazu SHIMIZU Kazunori
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 木曜日 1時限
Spring Thu 1
授業形態
Course style
講義
Lecture
学科・専攻【日本語】
Department / Program
生命分子工学専攻
学科・専攻【英語】
Department / Program
Department of Biomolecular Engineering
必修・選択【日本語】
Required / Selected
選択
必修・選択【英語】
Required / Selected
Elective


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
バイオテクノロジー分野、特に生物化学工学分野における基礎から応用に関する話題を解説し、技術者・研究者として必要な基礎知識および工学的な素養を身に着ける。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
Students learn the basic knowledge and engineering application in the biotechnological field, particularly the biochemistry engineering field and bring an element of the necessary originality and the engineering sense as an engineer and a researcher.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN))
この講義を習得することにより、以下のことができるようになることを目標とする。
1.酵素反応装置による物質生産を理解し、説明できる
2.微生物培養による物質生産を理解し、説明できる
3.動物細胞培養および細胞培養による物質生産を理解し、説明できる
4.スケールアップの方法およびその際における問題点を理解し、説明できる
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
They aim for coming to be able to do the following things by learning this lecture.
1) to understand the enzyme utilizing production process and can explain them.
2) to understand the microbial fermentation process and can explain them.
3) to understand the mammalian cell process and can explain them.
4) to understand the scale-up procedure and can explain them.
バックグラウンドとなる科目【日本語】
Prerequisite Subjects
生化学1及び演習、生化学2及び演習、生化学3及び演習、生化学4及び演習、生化学5、生物反応工学、生物情報工学など
バックグラウンドとなる科目【英語】
Prerequisite Subjects
Biochemistry 1 and practice, biochemistry 2 and practice, biochemistry 3 and practice, biochemistry 4 and practice, biochemistry 5, biological reaction engineering, bioinformatics, etc.
授業の内容【日本語】
Course Content
第1~3週   微生物利用及び培養工学の基礎と実情
第4~6週   酵素及び酵素利用プロセスの基礎と実情
第7~10週   動物細胞培養とバイオ医薬品生産の基礎と実情
第11~15週  スケールアップの方法論と問題点
授業の内容【英語】
Course Content
1st to 3rd; Basic and recent topic on microorganism fermentation
4th to 6th; Basic and recent topic on enzyme utilization process
7th to 10th; Basic and recent topic on on animal cell culture and biologics production
11th to 15th; Basic on scale up problem
成績評価の方法と基準【日本語】
Course Evaluation Method and Criteria
達成目標に対する評価の重みは均等、レポートはすべて提出することを条件とし、レポート50%、プレテンテーション能力20%、口頭試問30%で評価し、100点満点で60点以上を合格とする。
成績評価の方法と基準【英語】
Course Evaluation Method and Criteria
Equal weights are assigned to the achievement targets, all reports must be submitted, and 50% of reports, 20% of presentation ability, and 30% of oral examinations are evaluated.
履修条件・注意事項【日本語】
Course Prerequisites / Notes
履修条件は要しない
履修条件・注意事項【英語】
Course Prerequisites / Notes
No prerequisites required
教科書【日本語】
Textbook
特に指定しない。必要に応じてプリント等を配布する。
教科書【英語】
Textbook
Materials will be informed in class if necessary
参考書【日本語】
Reference Book
担当教員より指定されることがある。
参考書【英語】
Reference Book
Materials will be informed in class if necessary
授業時間外学習の指示【日本語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
必要に応じて授業で示す。
授業時間外学習の指示【英語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
Materials will be informed in class if necessary
使用言語【英語】
Language used
Japanese
使用言語【日本語】
Language used
日本語
授業開講形態等【日本語】
Lecture format, etc.
対面
授業開講形態等【英語】
Lecture format, etc.
Face to face
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】
Additional measures for remote class (on-demand class)
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】
Additional measures for remote class (on-demand class)