学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
工・博前
時間割コード
Registration Code
2821358
科目区分【日本語】
Course Category
専門科目
科目区分【英語】
Course Category
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
生体分子物理工学セミナー1B
科目名 【英語】
Course Title
Seminar on Biomolecular Physics 1B
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
CHAVAS Leonard ○ 千見寺 浄慈 寺田 智樹
担当教員 【英語】
Instructor
CHAVAS Leonard ○ CHIKENJI George TERADA Tomoki
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋集中 その他 その他
Intensive(Fall) Other Other
授業形態
Course style
セミナ-
Seminar
学科・専攻【日本語】
Department / Program
応用物理学専攻
学科・専攻【英語】
Department / Program
Department of Applied Physics
必修・選択【日本語】
Required / Selected
必修・選択【英語】
Required / Selected


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
教科書の輪読、文献の紹介および研究内容の報告などによって、生体高分子や関連する物質の構造、ダイナミクス、機能などの研究に必要な基礎知識を習得するとともに、実験・理論・計算的研究手法への物理学の応用を理解することを目的とする。また、関連分野の研究動向について理解し、創造的な研究に向けての手がかりを探る。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The purpose of this class is to acquire the basic knowledge necessary for studying the structure, dynamics, and functions of biopolymers and related substances, as well as to understand the application of physics to experimental, theoretical, and computational research methods, by reading textbooks, introducing literatures, and reporting on their research. In addition, students will understand research trends in related fields and seek clues for creative research.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN))
履修により、受講者が以下のことをできるようになることを目標とする。
1.タンパク質の構造、機能について理解し、説明できる
2.タンパク質の構造を決定する手法やその関連技術のいくつかを理解し、説明できる
3.タンパク質の動的性質、安定性に対する研究手法のいくつかを理解し、説明できる
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
The goal of this class is to enable students to:
1. Understand and explain the structures and functions of proteins.
2. Understand and explain some of the protein structure determination techniques and the related techniques.
3. Understand and explain some of the research methods for the dynamic properties and stability of proteins.
バックグラウンドとなる科目【日本語】
Prerequisite Subjects
生物科学、生物物理学、熱力学、統計力学
バックグラウンドとなる科目【英語】
Prerequisite Subjects
Biological Science, Biophysics, Thermodynamics, Statistical Physics
授業の内容【日本語】
Course Content
1.タンパク質の構造
2.タンパク質のダイナミクス
3.タンパク質の機能
4.タンパク質研究に必要な実験手法
5.タンパク質研究に必要な理論・計算手法
授業の内容【英語】
Course Content
1. Protein structure
2. Protein dynamics
3. Protein function
4. Experimental methods required for protein research
5. Theoretical and computational methods required for protein research
成績評価の方法と基準【日本語】
Course Evaluation Method and Criteria
セミナーにおける、口頭発表とそれに対する質疑応答より、目標達成度を評価する。
100点満点で60点以上を合格とする。
成績評価の方法と基準【英語】
Course Evaluation Method and Criteria
Achievement of the goals is evaluated equally by the presentations and discussions. Record more than 60/100 is qualified.
履修条件・注意事項【日本語】
Course Prerequisites / Notes
履修条件は要しない。
履修条件・注意事項【英語】
Course Prerequisites / Notes
There is no specific requirement.
教科書【日本語】
Textbook
適宜紹介する。
教科書【英語】
Textbook
To be designated.
参考書【日本語】
Reference Book
適宜紹介する。
参考書【英語】
Reference Book
To be designated.
授業時間外学習の指示【日本語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
発表の前に準備するとともに、セミナーの後には広く議論して理解を深めること。
授業時間外学習の指示【英語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
Prepare before the presentation and discuss widely after the seminar to deepen your understanding.
使用言語【英語】
Language used
Japanese
使用言語【日本語】
Language used
日本語
授業開講形態等【日本語】
Lecture format, etc.
セミナーは対面のみで行う(変更がある場合には、別途案内する)。
授業開講形態等【英語】
Lecture format, etc.
Seminars are held on-site (Further changes may be announced, if any).
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】
Additional measures for remote class (on-demand class)
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】
Additional measures for remote class (on-demand class)