学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
工・博前
時間割コード
Registration Code
2821517
科目区分【日本語】
Course Category
専門科目
科目区分【英語】
Course Category
Specialized Courses
科目名 【日本語】
Course Title
生体分子物理工学特論
科目名 【英語】
Course Title
Advanced Lectures on Biomolecular Physics
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
CHAVAS Leonard ○ 寺田 智樹
担当教員 【英語】
Instructor
CHAVAS Leonard ○ TERADA Tomoki
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春 火曜日 2時限
Spring Tue 2
授業形態
Course style
講義
Lecture
学科・専攻【日本語】
Department / Program
応用物理学専攻
学科・専攻【英語】
Department / Program
Department of Applied Physics
必修・選択【日本語】
Required / Selected
必修・選択【英語】
Required / Selected


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
この授業では、物理学的な概念や手法を応用することにより、タンパク質のさまざまな性質やふるまいを理解する方法を習得することを目的とする。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
In this class, students learn how to understand various properties and behaviors of proteins by applying physical concepts and methods.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN))
この授業では、受講者が以下のことをできるようになることを目標とする。
1.タンパク質に関する基礎的な知識を理解し、物理学的概念および手法を応用できる。
2.タンパク質研究において構造決定手法やその関連技術がいかに活用されているかを理解し、説明できる。
3.タンパク質研究において計算科学的手法がいかに活用されているかを理解し、説明できる。
到達目標 【英語】
Objectives of the Course
The goal of this class is to enable students to:
1. Understand basic knowledge about proteins and apply physical concepts and methods.
2. Understand and explain how structure determination methods and related techniques are used in the studies of proteins.
3. Understand and explain how computational methods are used in the studies of proteins.
バックグラウンドとなる科目【日本語】
Prerequisite Subjects
生物科学、生物物理学、熱力学、統計力学
バックグラウンドとなる科目【英語】
Prerequisite Subjects
Biological Science, Biophysics, Thermodynamics, Statistical Mechanics
授業の内容【日本語】
Course Content
1. タンパク質科学の基礎
2. タンパク質の構造決定
3. タンパク質の構造決定に関連した実験手法
4. タンパク質を対象とした分子動力学計算
5. 粗視化モデルのタンパク質への適用
授業の内容【英語】
Course Content
1. Basics of protein science
2. Protein structure determination
3. Experimental methods related to protein structure determination
4. Molecular dynamics calculations for proteins
5. Application of coarse-grained model to proteins
成績評価の方法と基準【日本語】
Course Evaluation Method and Criteria
レポート提出.100点中60点以上が合格
成績評価の方法と基準【英語】
Course Evaluation Method and Criteria
Reports. Record more than 60/100 is qualified.
履修条件・注意事項【日本語】
Course Prerequisites / Notes
履修要件は要しない。
履修条件・注意事項【英語】
Course Prerequisites / Notes
There is no specific requirements.
教科書【日本語】
Textbook
講義の進行に合わせて適宜紹介する。
教科書【英語】
Textbook
To be designated.
参考書【日本語】
Reference Book
有坂文雄「タンパク質科学 ―生物物理学的なアプローチ―」(裳華房、ISBN 978-4-7853-5244-8)
Rupp, "Biomolecular Crystallography: Principles, Practice, and Application to Structural Biology" (Garland Science, ISBN 978-0-8153-4081-2)
A.R.リーチ「分子モデリング概説」(地人書館、ISBN 978-4-8052-0752-9)
参考書【英語】
Reference Book
Fumio Arisaka, "Protein Science - Biophysical Approach -", Shokabo, ISBN 978-4-7853-5244-8 (in Japanese)
Rupp, "Biomolecular Crystallography: Principles, Practice, and Application to Structural Biology" (Garland Science, ISBN 978-0-8153-4081-2)
Andrew R. Leach, "Molecular Modelling, Principles and Applications", Second Edition (Pearson Prentice Hall, 978-0-5823-8210-7)
授業時間外学習の指示【日本語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
講義内容を良く復習し、理解が難しいところは質問をするように。
授業時間外学習の指示【英語】
Self-directed Learning Outside Course Hours
Review the content of the lecture carefully and ask questions if you find anything difficult to understand.
使用言語【英語】
Language used
Japanese
使用言語【日本語】
Language used
日本語
授業開講形態等【日本語】
Lecture format, etc.
講義は対面のみで行う(変更がある場合には、別途案内する)。
授業開講形態等【英語】
Lecture format, etc.
Lectures are given on-site (Further changes may be announced, if any).
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】
Additional measures for remote class (on-demand class)
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】
Additional measures for remote class (on-demand class)