授業の目的 【日本語】 Goals of the Course(JPN) | | 本講義においては,金属材料の主要な製造工程である凝固・塑性加工・熱処理工程における組織制御技術を取り上げる。それらに関係する主要な基礎現象を振り返るとともに、新たな組織制御技術を紹介し、その動作原理の理解を通じて、組織制御の理解を深めることを目的とする。 |
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授業の目的 【英語】 Goals of the Course | | In this course, microstructure control in the casting, metal deformation and heat treatment processes, which are the main production processes of ferrous and non-ferrous material, are focused. Some critical issues involved in the aforementioned micro structure control are looked back and several advanced technologies are introduced to the students to deepen the understanding the microstructure control for further improvement of physical properties of structural materials. |
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到達目標 【日本語】 Objectives of the Course(JPN)) | | 本講義においては,金属材料の主要な製造工程である凝固・塑性加工・熱処理工程における組織制御技術を取り上げる。それらに関係する主要な基礎現象を振り返るとともに、新たな組織制御技術を紹介し、その動作原理の理解を通じて、組織制御の理解を深めることを目的とする。 |
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到達目標 【英語】 Objectives of the Course | | In this course, microstructure control in the casting, metal deformation and heat treatment processes, which are the main production processes of ferrous and non-ferrous material, are focused. Some critical issues involved in the aforementioned micro structure control are looked back and several advanced technologies are introduced to the students to deepen the understanding the microstructure control for further improvement of physical properties of structural materials. |
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バックグラウンドとなる科目【日本語】 Prerequisite Subjects | | 凝固工学、塑性加工学、材料組織学、構造材料学、金属材料学基礎、材料強度学、移動速度論 |
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バックグラウンドとなる科目【英語】 Prerequisite Subjects | | Solidification engineering, Plastic deformation, phase transformation, structural material, fundamental metallurgy, material mechanics, transport phenomena |
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授業の内容【日本語】 Course Content | | 凝固、塑性加工、熱処理プロセスの基礎を振り返るとともに、それぞれのプロセスにおいて特有の組織制御技術を取り上げ、内在する現象について学習する。 |
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授業の内容【英語】 Course Content | | Basis of solidification, metal deformation and heat treatment processes are reviewed. Moreover, several critical technologies about microstructure control in each process, are picked up and the working principle of each control technologies are discueesd. |
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成績評価の方法と基準【日本語】 Course Evaluation Method and Criteria | | 講義中の課題レポート,期末試験素点を総合的に判定し、以下の基準で評価する。 各工程における組織制御技術について、基礎的な概念を理解できていることを基準とする。 〈2020年度以降入学者〉 100~95点:A+,94~80点:A,79~70点:B,69~65点:C,64~60点:C-,59点以下:F 〈※2019年度以前入学者〉 100~90点:S,89~80点:A,79~70点:B,69~60点:C,59点以下:F |
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成績評価の方法と基準【英語】 Course Evaluation Method and Criteria | | Students must get the total score as shown below based on each score of Exercises (quiz) and a couple of examinations (will be carried out) in this course.
Students (2020~) 100~95:A+,94~80:A,79~70:B,69~65:C,64~60:C-,59 or below:F Students(~2019) 100~90:S,89~80:A,79~70:B,69~60:C,59 or below:F |
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履修条件・注意事項【日本語】 Course Prerequisites / Notes | | |
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履修条件・注意事項【英語】 Course Prerequisites / Notes | | |
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教科書【日本語】 Textbook | | |
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教科書【英語】 Textbook | | Printed paper required for lecture items will be distributed. |
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参考書【日本語】 Reference Book | | |
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参考書【英語】 Reference Book | | Printed paper required for lecture items will be distributed. |
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授業時間外学習の指示【日本語】 Self-directed Learning Outside Course Hours | | |
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授業時間外学習の指示【英語】 Self-directed Learning Outside Course Hours | | |
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使用言語【英語】 Language used | | |
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使用言語【日本語】 Language used | | |
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授業開講形態等【日本語】 Lecture format, etc. | | |
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授業開講形態等【英語】 Lecture format, etc. | | |
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遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【日本語】 Additional measures for remote class (on-demand class) | | |
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遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置【英語】 Additional measures for remote class (on-demand class) | | |
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