学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農・博前
時間割コード
Registration Code
2922008
科目区分
Course Category
B類(植物)/C類(その他)
Category B(Plant)/Category C(Other Department)
科目名 【日本語】
Course Title
国際農学特論
科目名 【英語】
Course Title
International Agriculture
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
江原 宏 ○ 仲田 麻奈 犬飼 義明 槇原 大悟 伊藤 香純
担当教員 【英語】
Instructor
EHARA Hiroshi ○ NAKATA Mana INUKAI Yoshiaki MAKIHARA Daigo ITO Kasumi
単位数
Credits
1
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
春1期 火曜日 5時限
Spring1 Tue 5
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style



授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
熱帯地域の環境や農業生産に関する文化や要素技術等についての専門知識を英語で学び、高い専門性と国際性を身につける。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
The aim of this course is to support graduate students acquire the necessary skills and knowledge needed to achieve a better performance in their international agricultural studies especially. The goals of this course are to develop the ability to think how to utilize outcomes from fundamental or basic agricultural/biological researches to social implementation program on rural development in the tropics.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
熱帯における気候と自然環境、土壌肥沃度などを学んだ上で、農耕文化の成立と各地域における発展段階ごとの農業技術の変遷を理解し、農業生産の安定化に向けた栽培技術の改善、品種育成など取り組 むべき課題について考え、要素技術の研究を効果的に社会実装へと結びつけるための方策を検討する力を養う。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
After learning about the climate and natural environment in the tropics, soil fertility, etc., students understand the establishment of crop cultivation and the transition of agricultural technology at each development stage in each region, and learn about cultivation technology for stabilizing production. Students will then acquire the ability to consider measures to effectively link elemental technology research to social implementation.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
1. 熱帯の気候と自然環境
2. アジア太平洋の農耕文化と農業技術
3. アフリカ農業の現状と課題
4. 作物の安定生産を目指した品種改良の現状と課題
5. 熱帯における環境問題
6. 開発途上国における国際協力

1. Climate and natural environment in the tropics
2. Cultures based on agriculture and cultivation techniques in Asia-Pacific Region
3. Current situation and issues of agriculture in African
4. Improvement of crop varieties for stabilizing crop productivity
5. Environmental issues in the tropics
6. International cooperation for agricultural development
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
特になし

Nothing special
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
毎回の授業への取り組み、討議への参加状況、レポート試験により評価する。 基本的な概念や農耕文化や栽培技術に関する用語を正しく理解していることを合格の基準とする。

Your overall grade in the class will be decided based on class attendance and attitude in class.
A correct understanding of the basic concepts and terms related to agricultural culture and cultivation.
教科書・テキスト
Textbook
プリントを適宜提供する。

Reference materials will be distributed in class.
参考書
Reference Book
講義において適宜紹介する。

Recommended materials will be informed in class.
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
毎回の授業後に各テーマで紹介された調査事例の内容や専門用語の復習に取り組む。

Review of the previous lecture.
使用言語
Language Used in the Course
英語

English
授業開講形態等
Lecture format, etc.
対面

On site
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)