学部・大学院区分
Undergraduate / Graduate
農・博前
時間割コード
Registration Code
2924009
科目区分
Course Category
B類(応生)/C類(その他)
Category B(Applied Bio)/Category C(Other Department)
科目名 【日本語】
Course Title
栄養生化学特論
科目名 【英語】
Course Title
Nutritional Biochemistry
コースナンバリングコード
Course Numbering Code
担当教員 【日本語】
Instructor
小田 裕昭 ○
担当教員 【英語】
Instructor
ODA Hiroaki ○
単位数
Credits
1
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
秋1期 月曜日 1時限
Fall1 Mon 1
対象学年
Year
1年
1
授業形態
Course style



授業の目的 【日本語】
Goals of the Course(JPN)
本講義では、栄養素、非栄養素の消化吸収ならびに代謝を分子レベルで理解することを目指す。また、代謝経路が様々な制御を受けること、その異常が生活習慣病などの疾患につながり、代謝症候群の予防につながることを習得する。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course
Participants are expected to understand 1) digestion system and metabolism of nutrients and non-nutrients,2) metabolic regulation of nutrients,and 3) prevention of life-related diseases through metabolism of nutrients.
到達目標 【日本語】
Objectives of the Course(JPN)
様々な化学反応の連続である酵素反応の理解を代謝に結びつけて議論できる能力を身につける。さらに全身の疾患などとの関連が説明できるようにする。
到達目標【英語】
Objectives of the Course
Acquire the ability to discuss the metabolism, which are a series of various enzymatic reactions. Furthermore, students will be able to explain the relationship to systemic diseases.
授業の内容や構成
Course Content / Plan
1.栄養素,非栄養素の概観
2.栄養素の消化吸収メカニズム
3.糖質代謝の制御メカニズム
4.タンパク質代謝の制御メカニズム
5.脂質代謝の制御メカニズム
6.代謝制御の統御メカニズム
7.代謝異常と生活習慣病の発症メカニズム
8.生活習慣病予防のための栄養学のあり方について
1. Overview of nutrients and non-nutrients
2. Digestion and absorption of nutrients
3. Regulation of sugar metabolism
4. Regulation of protein metabolism
5. Regulation of lipid metabolism
6. Systemic regulation of nutrients metabolism
7. Life-related diseases and nutrition
8. Prevention life-related diseases through nutrition
履修条件・関連する科目
Course Prerequisites and Related Courses
生化学、分子生物学、分子細胞生物学
成績評価の方法と基準
Course Evaluation Method and Criteria
講義での取り組み方ならびに発言内容およびレポートと簡単な試験により評価する。
到達目標にあった基準に到達するかを評価する。
教科書・テキスト
Textbook
適宜プリントを用意する。
参考書
Reference Book
適宜紹介する。
課外学習等(授業時間外学習の指示)
Study Load(Self-directed Learning Outside Course Hours)
次の講義の内容のプリントなどを読んでおくこと。
使用言語
Language Used in the Course
日本語
資料は英語
授業開講形態等
Lecture format, etc.
対面を基本とする
遠隔授業(オンデマンド型)で行う場合の追加措置
Additional measures for remote class (on-demand class)