時間割コード
Registration Code
0011511
科目区分
Course Category
基礎セミナー
First Year Seminar
科目名 【日本語】
Course Title
基礎セミナー
科目名 【英語】
Course Title
First Year Seminar
使用言語
Language Used in the Course
日本語
テーマ(基礎セミナーのみ)
Theme of First Year Seminar(First Year Seminar Only)
卵・肉生産の現状を知り、持続可能な方法を考える
担当教員 【日本語】
Instructor
村井 篤嗣 ○
担当教員 【英語】
Instructor
MURAI Atsushi ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 月曜日 5時限
I Mon 5


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
少人数のセミナーの形式で,大学で学び研究するための最も基本的なスキル(コモン・ベーシック)としての読み(文献調査,考察,検討),書き(まとめ,報告書作成),話す(討論,発表)を中心とした多面的な知的トレーニングを行います。さらに「知の探究のプロセス」と「学問の面白さ」を学び,自立的学習能力を身につけることを目的としています。教員の研究分野に応じて多様なテーマが用意されています。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course is conducted in the form of a seminar with small groups. We will provide multifaceted intellectual training focused on reading (literature research, consideration, examination), writing (summary, report writing), and speaking (discussion, presentation) as the most basic skills (common basic) for learning and studying at university. Through this, our goal is to learn the "process of knowledge exploration" and "the fun of learning" and to acquire the independent learning ability. A wide variety of themes are prepared according to the research field of the instructors.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
食卵と食肉の生産は、動物の遺伝的能力を高める技術、動物を増やすための繁殖技術、動物を育てるための飼料(エサ)の開発が柱となって進んできました。そして、様々な知識や知見を取り入れて、高度な生産体系を作り上げました。しかし、生産の効率化と生産物の高品質化が極度に進められた結果、様々な問題が生じています。本セミナーでは、現在どのように卵肉生産が行われているのか、その結果、我々を取り巻く環境にどのような弊害がもたらされているのかを考えてみます。そして持続可能な卵肉生産のためには、どのような視点と取り組みが必要か、さらに未来の卵や肉にどのような価値を期待するのかを、参加学生が調査・発表し、共にアイデアを出し合って議論することを目標とします。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
Egg and meat production has progressed based on the development of technology to improve the genetic ability of animals, reproduction technology to increase the number of animals, and feed (=diet) to raise animals. The current animal production system has been established by incorporating massive amount of knowledge and findings. However, as a result of the inexhaustible demand for efficiency and quality in animal production, various problems have arisen. In this seminar, we will consider how egg and meat production is performed and what kind of harmful problems are caused around us. In this seminar, we will learn about gene modification and genome editing, where they are used and will be used in the future. Then we will discuss what perspectives and efforts are required for sustainable egg and meat production, and what kind of values we expect in eggs and meat quality.
教科書
Textbook
教科書は指定しないが、必要に応じて授業で示す。
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
必要に応じて授業で示す。
注意事項
Notice for Students
授業に出席して、ディスカッションへの参加姿勢で評価するので、特別な理由なく欠席しないように。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
我々にとって、卵や肉は身近な食材ですが、どのように生産されているのか、その生産を支える技術とサイエンスは意外に知られていません。いろいろな背景の学生さんに受講してもらい、畜産の最先端技術を皆で学び、未来に続く生産体系と理想の卵や肉について意見交換しましょう。
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
B-2)対面授業科目(一部遠隔:オンデマンド)
対面授業の場合の講義室は、時間割B表(名大ポータル>教養教育院ページ掲載)を確認すること。