時間割コード
Registration Code
0012530
科目区分
Course Category
基礎セミナー
First Year Seminar
科目名 【日本語】
Course Title
基礎セミナー
科目名 【英語】
Course Title
First Year Seminar
使用言語
Language Used in the Course
日本語
テーマ(基礎セミナーのみ)
Theme of First Year Seminar(First Year Seminar Only)
「調べて話す」― 最新の食に関するトピックス
担当教員 【日本語】
Instructor
中島 健一朗 ○
担当教員 【英語】
Instructor
NAKAJIMA Ken-ichiro ○
単位数
Credits
2
開講期・開講時間帯
Term / Day / Period
Ⅰ 火曜日 5時限
I Tue 5


授業の目的 【日本語】
Goals of the Course [JPN]
少人数のセミナーの形式で,大学で学び研究するための最も基本的なスキル(コモン・ベーシック)としての読み(文献調査,考察,検討),書き(まとめ,報告書作成),話す(討論,発表)を中心とした多面的な知的トレーニングを行います。さらに「知の探究のプロセス」と「学問の面白さ」を学び,自立的学習能力を身につけることを目的としています。教員の研究分野に応じて多様なテーマが用意されています。
授業の目的 【英語】
Goals of the Course [ENG]
This course is conducted in the form of a seminar with small groups. We will provide multifaceted intellectual training focused on reading (literature research, consideration, examination), writing (summary, report writing), and speaking (discussion, presentation) as the most basic skills (common basic) for learning and studying at university. Through this, our goal is to learn the "process of knowledge exploration" and "the fun of learning" and to acquire the independent learning ability. A wide variety of themes are prepared according to the research field of the instructors.
授業の達成目標 【日本語】
Objectives of the Course [JPN]
昨今の天候や社会情勢により食を巡る環境は大きく変化しています。一方、この変化に対応するため、例えば、フードテックにおける培養肉の研究やフードロスを減らす社会的な取り組みなど、様々な活動が行われています。本講義では、このような食に関する様々なトピックの記載された新聞をきっかけに、今、何が問題なのか、また、その解決のための取り組みを2-3名の班(計5つ程度)に分かれて、自分たちでテーマを決め調査し、発表します。また、各班発表を複数回(2回程度)行い、お互いに質疑することで、プレゼンテーション力を身につけることを目標にします。
授業の達成目標 【英語】
Objectives of the Course [ENG]
The environment surrounding food is changing dramatically due to recent climate and social conditions. To adapt these changes, various research such as cultured meat in food tech companies and social activities to reduce food loss have received a lot of attention. In this lecture, we will use newspapers that cover various food-related topics to learn about current issues and what efforts are being taken to solve them. Teams of 2-3 people (about 5 in total) will decide on a theme, research it, and present it by themselves. In addition, each group will make presentations multiple times with the aim of improving their presentation skills by asking each other questions.
教科書
Textbook
教科書は指定しないが、必要に応じて授業で示す。
課外学修等
Study Load (Self-directed Learning Outside Course Hours)
授業中のプレゼンテーション発表のための準備が必要です。
注意事項
Notice for Students
講義中は積極的に発言しましょう。プレゼンテーション発表のため、ノートパソコンを持参してください。
本授業に関するWebページ
Reference website for this Course
担当教員からのメッセージ
Message from the Instructor
食の問題は今世紀の大きな課題ですが、教科書にはまだ記載の少ない新しいトピックがたくさんある状況です。自分で調べて発表することで、理解を深めましょう。
実務経験のある教員等による授業科目(大学等における修学の支援に関する法律施行規則に基づくもの)
Courses taught by Instructors with practical experience
授業開講形態等
Lecture format, etc.
B-2) 対面授業科目(一部遠隔:オンデマンド)
対面授業の場合の講義室は、時間割B表(名大ポータル>教養教育院ページ掲載)を確認すること。